Thursday 9 January 2014

Resipi: Sherperd's Pie

Salam

Sherperd's pie ni antara menu yang ana suka buat sebab senang dan sedap.hehee
Lepas tu, kira macam all in one..segala protein, carbohydrate semua dalam satu dish plus sambil tunggu sherperd pie masak terbakar dalam oven, ana boleh kemas dapur dulu.hihii

Resipi asal ana ambil dari buku resipi dan olah sendiri ala2 masterchef (rancangan feveret tak bole miss :D) sebab certain bahan takde kat rumah  dan malas nak keluar pegi beli.

Bahan inti:

300g daging kisar
1 ulas bawang besar *
1 ulas bawang putih *
1 biji tomato *
1 batang carrot *
5 biji cendawan butang (hiris nipis)
1 sudu makan tepung jagung 
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu kecil daun parsley kering
1/2 kiub stok ayam
2 sudu makan minyak 
Garam secukup rasa

Bahan Pai:

5 biji kentang US
2 sudu makan mentega
1 sudu teh lada sulah
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:

Inti:
1. Potong dadu semua bahan yang bertanda *
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.
3. Masukkan daging kisar dan sedikit air. Kacau sehingga daging masak.
4. Masukkan  tomato, cendawan butang, carrot, lada hitam, stok ayam dan daun pasley kering. Kacau rata.
5. Lepas semua bahan tadi masak baru masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau sehingga masak

Pai:
1. Rebus semua kentang dengan sedikit garam (ana guna kentang us anggaran masa merebus dalam 10minit).
2. Lenyekkan kentang dengan mentega dan lada sulah.
3. Masukkan sedikit kentang ke dalam bekas remekin/aluminium foil dan ratakan.
4. Masukkan inti dan tutup dengan kentang balik (kentang --> inti --> kentang).
5. Masukkan bekas remekin/al foil dalam oven (suhu: 180'C) selama 30 minit. Siap dihidang :)











No comments:

Post a Comment