Thursday 18 September 2014

Resipi: Daging Merah Berlada Versi Ibu Tercinta


Salam

Dulu kalau teringin masakan ibu terus call bagitau lepas tu weekend balik dah boleh makan (kulim-penang tak sampai sejam dah sampai kan :p)
 tapi sekarang mane boleh balik tiap minggu sebulan sekali pun belum tentu, jauh kan *sobssobss*
So, kalau teringin ape2 sekarang ana akan call ibu mintak resipi. Walaupun tak sesedap air tangan ibu tercinta, janji rasa tu ade.hehee

Macam baru-baru ni ana teringin sangat nak makan daging merah berlada yang ibu selalu buat dulu, serius sangat sedap plus pedas *kiteorang peminat makanan pedas yang tegar*
Ana call tanya ibu bahan dan cara masak lepas tu check semua bahan ade so zasss terus masak.
dan hasilnya.....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
tadaaaa

Daging Merah Berlada Versi Ibu Tercinta

Incik hubby bagi 4.8/5 star yo!
Kembang semangkuk la cik isteri ;p


Meh ana share resipi so that, in future ana pun tak lupa resipi dia.hehee


Bahan yang diperlukan:

1. Daging 
2. Daun kesum
3. Serai - 1 batang (dititik)
4. Lada hitam (kasar) - 2 sudu besar
5. Garam
6.Gula

Bahan untuk dikisar:

4. Cili kering - 10 tangkai
5. Bawang besar - 2 biji
6. Bawang Putih - 3 biji
7. Halia - 1 inci
8. Serai - batang

Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan serai hingga garing (pecah minyak).
2. Masukkan lada hitam dan daun kesum, masak hingga wangi.
3. Kemudian masukkan daging dan masak sehingga daging lembut *boleh tambah air kalau suka berkuah*
4. Perasakan dengan garam. Tambah gula kalau terlalu pedas ok :)


Happy cooking!


No comments:

Post a Comment