Friday, 12 September 2014

Resipi: Double Choc Brownies


Salam

Curi masa update blog kejap ^^
Minggu ni ana rasa bizi mengalahkan perdana menteri manage perihal rumahtangga, anak dan juga bisnes kecil-kecilanku yang baru menapak. 
*syukur alhamduliliah atas rezeki yang dikurniakan*

Entry kali ni ana nak share resipi double choc brownies yang simple, sesuai untuk orang yang takde mixer macam ana :p


Before baking

Ready untuk di makan :)


Bahan-bahan yang diperlukan:

1. Chocolate - 180g
2. Butter - 100g
3. Serbuk koko - 1/4 cawan
4. Telur gred A - 2 biji
5. Gula halus - 1 cawan
6. Esen vanila - 2 sudu kecil
7. Tepung superfine - 3/4 cawan
8. Baking powder - 1/4 sudu kecil
9. Chocolate chip - 1 cawan


Cara  penyediaan:

1. Pre-heat oven pada suhu 170'C.
2. Cairkan chocolate, butter dan serbuk koko guna kaedah double boiler.
3. Kacau telur, gula halus dan esen vanila hingga sebati.
4. Masukkan chocolate yang telah dicairkan tadi sambil kacau perlahan.
5. Kemudian, masukkan tepung superfine dan baking powder ke dalam aduan tadi dan kacau perlahan.
6. Tuang separuh chocolate chip ke dalam aduan.
7. Tuangkan aduan ke dalam loyang yang dialas dengan baking paper.
8. Taburkan lebihan chocolate chip ke atas aduan.
9. Bakar selama 30 minit (bergantung pada oven masing-masing)

Tips: Nak tahu brownies dah masak atau belum? cucuk dengan lidi, kalau takde aduan yang melekat pada lidi, maksudnye brownies dah masak :)


Happy baking!!!












No comments:

Post a Comment