Friday, 3 January 2014

Resipi: Sambal Ketam Bertelur

Selamat Petang




Bahan-bahan:

3 ekor ketam saiz sederhana
2 ulas bawang besar *
3 ulas bawang putih *
1 batang serai *
1 inci halia *
15 tangkai cili kering *
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
1 biji telur (kacau sedikit)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Asam jawa
3 sudu besar minyak 


Cara penyediaan:

1. Kisar semua bahan yang bertanda * hingga halus.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Masukkan sos tomtato, sos tiram, kicap dan air asam jawa dan tunggu sehinga mendidih
4. Masukkan ketam dan gaul rata
5. Perasakan dengan garam dan gula kemudian masukkan telur bila ketam hampir masak
5. Masak sehingga ketam dan telur masak.
6. Tutup api dan boleh hidangkan :)

Selamat Mencuba!






No comments:

Post a Comment